Heb je het gevoel dat je financieel klem zit, dat je daardoor verlamd bent en niet meer in actie kunt komen? Dat is niet zo vreemd!

Vanuit mijn ervaring als financieringsspecialist, heb ik gemerkt dat financiële stress je volledig kan blokkeren, je verlamt als het ware. Dit is het gevolg van een psychisch afweermechanisme. Je ontkent dat er een probleem is en je overtuigt jezelf dat het wel weer goed komt. Des te langer deze fase duurt, des te meer schade er binnen jouw bedrijf wordt aangericht. Je vult het ene gat met het andere. De crediteur die het hardst schreeuwt, betaal je het eerst. Maar helaas! De aanmaningen blijven maar komen en ook de overige crediteuren zullen betaald moeten worden. Al gauw zal gedreigd worden met incassokosten en deurwaarders.

Het is van belang dat je zo snel mogelijk door deze fase komt en in de bewustwordingsfase komt. Je wordt je bewust van het probleem en accepteert de realiteit. Je bent zover dat je in actie kunt komen.

Natuurlijk reageert de ene ondernemer anders dan de andere, maar wat ik hierboven heb omschreven, heb ik in de praktijk vaak gezien.

Nadat je in de actiefase bent aangekomen kun je onderzoeken wat er mis is binnen jouw bedrijf. Wat is de reden dat de prognoses niet worden gerealiseerd? Blijft de omzet achter of zijn de kosten te hoog? En wat is de reden hiervan?

Misschien is het voldoende een aantal wijzigingen door te voeren. Er kunnen ook extreme omstandigheden zijn, waardoor je bedrijf geen bestaansrecht meer heeft, en alle fases daartussen. Kortom er zijn veel onzekerheden en zaken die uitgezocht moeten worden.

Het is van belang een plan te maken. Waar wil ik naar toe met mijn bedrijf? Wat zijn de scenario’s? Wat zou er kunnen gebeuren? Welk financieel plaatje hoort bij de verschillende scenario’s?

Ik kan me voorstellen dat je het moeilijk vindt om bovenstaande vragen alleen te beantwoorden; ik vind het logisch dat je dat moeilijk vindt. Bel mij gerust, dan kunnen we onderzoeken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Het eerste gesprek is trouwens gratis.

 

 

Zij gingen jou al voor