Trots!

Waar ben je trots op? Vaak vergeten we hierover na te denken. Maar wat heb je hiervoor gedaan en welke offers heb je daarvoor moeten brengen? En kun je trots ook beïnvloeden? Ik denk het wel, dit zul je altijd achteraf concluderen.

Als ondernemer vergeet ik (te) vaak te genieten van wat ik samen met anderen bereik. Ik dender maar door als een rijdende trein, als ik een station nader, kijk ik al weer uit kijk naar het volgende station. Ik neem niet even de tijd om te relativeren en te bezinnen, ik blijf vol gas doorgaan. Immers het verleden kunnen we niet meer veranderen en zo heb ik een beetje invloed op mijn/onze toekomst. Echter, zo ontneem ik mijzelf de mogelijkheid om stil te staan bij momenten waarop ik trots ben.

Jochem Myer gaf de wijze spreuk ”Wanneer je de ladder op klimt, kijk dan niet alleen naar het einde van de ladder, maar kijk over je schouder naar wat je al in hoogte hebt bereikt”. Dit betekent dus vaker evalueren: waar staan we, waar kunnen we wat van leren en vooral Trots zijn omdat je onderweg bent.

Trots, dat mag ik ook op mijzelf zijn: in 2020 een bedrijf overnemen, terwijl de coronapandemie zich in alle volle hevigheid openbaarde. Niets was meer vanzelfsprekend, continu inspelen op veranderingen en omdenken naar kansen. En nu is het december 2021, bijna twee jaar verder. Ik kijk terug op waar we staan, wat we hebben bereikt: het gestelde doel was ambitieus, maar hebben we gerealiseerd, nieuwe diensten, verandering in de klantenportefeuille (veel meer omzetspreiding) aanbestedingen gewonnen en verloren, maar bovenal een team medewerkers dat de verandering aan kan en mij alle ruimte geeft om het bedrijf verder uit te bouwen.

Ik kan dan ook oprecht zeggen dat ik Trots ben en dan niet alleen op mijzelf, maar bovenal op het  team van VuurKracht. We hebben kunnen excelleren, van problemen kansen gemaakt, een omslag bereikt in het businessmodel, van statisch naar dynamisch, en vooral het vertrouwen gekregen dat dit de nieuwe koers van VuurKracht is. Het afgelopen jaar hebben we dan ook goed mogen afsluiten. Ook al kenden we onze moeilijke momenten waarin zaken op scherp gezet moesten worden. Soms is dit nodig, maar door te delen wat moeilijk is, daarover te communiceren, zijn we als team sterker geworden.

Ook ben ik Trots op onze klanten die ons de opdrachten hebben gegund, bij wie wij op innovatieve manieren veranderingen hebben kunnen doorvoeren, aan wie wij het vertrouwen hebben kunnen geven dat ze er niet alleen voor stonden. Onze klanten hadden oor voor onze adviezen waardoor bij hen een nieuw perspectief zichtbaar werd en de ontdekking dat wanneer je wat wilt, je dit ook kan realiseren.

Trots ben ik op mijn gezin van wie ik de ruimte krijg om mijn werk te kunnen doen. De offers waren groot: weinig vakantie, weekenden doorwerken en vroeg van huis en laat thuis. Dit heeft invloed op alles, maar het was nodig. En wat is er dan mooier dan dat dit kan en alles thuis is geregeld, zodat ik de focus kan houden op wat ik moest doen.

Trots, een klein woord, maar rijk aan waarde. Een korte reflectie vertelt jou op welke momenten jij trots bent en die jou inspireren en motiveren voor de toekomst. En ja, soms moet je over je trots heen stappen, een moeilijke beslissing, maar er komt een ogenblik dat je gaat terugkijken en dan weet ik dat jij trots zult zijn op het moment dat jij over je trots bent heen gestapt.

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een zeer succesvol 2022 toe. Kijk terug op 2021 en wees trots op wat je hebt bereikt en koester die momenten.

Groet,  Anton

Zij gingen jou al voor