Ondernemen, leuk hoor, maar wat als je niet fulltime aan je bedrijf kunt werken? Wat als je net uit een burn-out komt, of je wilt er een voorkomen? Of wat als je fysiek beperkt bent waardoor je niet alles uit je tijd kunt halen wat je wilt? Misschien heb je nog een baan of een gezin? Deze blog staat boordevol tips die je hopelijk helpen mogelijkheden te zien om toch aan je bedrijf te gaan werken.

Gefeliciteerd met je noodzaak

Allereerst wil ik je feliciteren dat je besloten hebt deze blog te lezen. Voor jou is het blijkbaar noodzakelijk dat je leert hoe je optimaal gebruik kunt maken van je beperkte tijd of energie. Jij hebt een stapje voor omdat je je er nu in verdiept hoe je het maximale uit je tijd kunt halen. Misschien ben jij daarom wel degene die wél resultaten boekt. Maak dus gebruik van die noodzaak die je omstandigheden je geven en profiteer van de tips in deze blog om stappen vooruit te kunnen zetten!

Accepteer en onderzoek

Het klinkt flauw, maar de eerste stap is om te accepteren dat je niet fulltime kunt werken. Met een burn-out achter de rug is je concentratievermogen nu eenmaal minder. Met een fysieke aandoening kun je niet zo lang achter de computer werken. Zodra de baby wakker wordt kun je het wel vergeten om efficiënt te werken. Of misschien heb je echt maar een paar uur per dag omdat je daarnaast nog een baan hebt. Tja, daar kun je enorm van balen, maar dat helpt je niet verder. Probeer je te richten op waar je mogelijkheden liggen. Dat is een zoektocht, maar die zoektocht gunnen we jou, zodat je kunt ontdekken wat je wél kunt.

Ontwikkel een missie en bepaal doelen

Met beperkte tijd of energie moet je keuzes maken, maar misschien weet je niet waar je prioriteiten liggen. Realiseer je dan dat je iets hebt toe te voegen waarmee je de wereld mooier kunt maken. Dat is je kapstok waarmee je bepaalt wat je wel en niet doet. Of je het nu je why, je ikigai, of je missie en visie noemt: het hebben van iets waar je helemaal voor wilt gaan zorgt ervoor dat je stappen blijft zetten. Het maakt dat je oplossingen zoekt voor problemen waar je tegenaan loopt.

Dat is wat jou een sterke ondernemer maakt: signaleren wat je nodig hebt om een stap vooruit te zetten richting je doelen, en ook daadwerkelijk actie ondernemen. En je onderweg niet te laten afleiden…

Een leuke tip hierbij is om gebruik te maken van het businessplan op 1 A4, waar we je graag mee helpen. Het zorgt ervoor dat je gefocust aan het werk gaat met concrete en inspirerende doelen en dat je niet verdwaalt in allerlei taken en plannen die minder belangrijk zijn.

Als jij een doel hebt waar je enorm veel energie van krijgt, dan wil je echt wel werken. Er zijn verhalen van mensen die van 9 tot 5 voor een baas werken en van 6 uur ’s avonds tot middernacht aan hun bedrijf bezig zijn. Denk jij nu dat je dat er niet voor over hebt, dan heb je waarschijnlijk niet de juiste (inspirerende) toekomst voor ogen en moet je terug naar de tekentafel.

Maak gebruik van digitale middelen

Er is zó veel mogelijk op technisch vlak, dat je wel gek bent als je er geen gebruik van maakt. Ben je digitaal (nog) niet zo handig, dan is dit een van de eerste dingen die je jezelf moet gaan aanleren. Als je digitaal vaardig bent kun je veel makkelijker stappen zetten.

Digitaal ‘geletterd’ zijn draagt er namelijk sterk aan bij dat je efficiënt kunt werken. En is dat niet wat je nodig hebt om het maximale uit je tijd en energie te halen?

Een paar suggesties:

 • Gebruik whatsapp web in plaats van appen op je telefoon (of bel gewoon).
 • Gebruik handige apps als Evernote, Trello, Lastpass… de mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Haal het maximale uit je telefoon en apps. De meeste telefoons hebben bijvoorbeeld een focusstand. Super handig als je je niet wilt laten afleiden. Op YouTube zijn er tal van mensen die je willen vertellen hoe je een apparaat of app kunt gebruiken.

Om te voorkomen dat digitale middelen een afleiding worden, kun je gebruik maken van deze tips:

 • Pas de methode ‘inbox zero’ toe, zodat je mails niet vaker dan 1x hoeft te behandelen. De meeste emailprogramma’s hebben hier heel handige opties voor. Leer de functionaliteiten kennen om er het maximale uit te halen.
 • Zet je notificaties van whatsapp en email uit.
 • Plan één of twee keer per dag een moment dat je naar je inbox(en) kijkt. Er zijn zelfs ondernemers die maar twee keer per week hun mail bijwerken. Kijk vooral wat voor jou en jouw bedrijf werkt.
 • Begin en eindig je dag schermloos: kijk niet op je telefoon voor het ontbijt en bekijk je email niet meer in de avond.

Bedenk waar je tijd kunt winnen

Een paar suggesties om meer tijd te winnen:

 • Pak de telefoon als je iemand wilt spreken, in plaats van te appen.
 • Combineer activiteiten: doe bijvoorbeeld lichamelijke oefeningen terwijl je op YouTube filmpjes kijkt over marketing of timemanagement (een bonus is dat je dan ook beter onthoudt wat je leert).
 • Bundel activiteiten: werk 1x per dag je mail bij of plan een blokje voor agendamanagement.
 • Implementeer zoveel mogelijk trucs om je tijd goed in te delen en efficiënt te werken.
 • Ga lifehacken.
 • Bedenk of het voor jou noodzakelijk is om tijd te steken in sociale media. Het kan goed werken, maar niet voor iedereen en zeker niet zonder een goed marketingplan.
 • Stop met Netflixen en gamen!

De dingen op de juiste manier doen, is niet het enige belangrijke. Het gaat er ook om dat je de juiste dingen doet.

Zoek de juiste mensen om je heen

Delegeer taken waar je niet goed in bent of die je niet leuk vindt, zoals je boekhouding, SEO, of het schoonmaken van je huis. Heb je hier geen geld voor, kijk dan of je diensten of producten kunt ruilen met andere starters die dit voor je kunnen doen.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat de mensen waar je mee omgaat heel sterk beïnvloeden hoe je over dingen denkt. Daarom is het wijs om met mensen om te gaan die jou inspireren. Kies je vrienden en collega-ondernemers bewust, want je bent het gemiddelde van de mensen waar je het meeste mee omgaat. Als je echt wilt groeien is het misschien zelfs tijd om wat minder om te gaan met mensen die jouw energieniveau naar beneden halen, je negatief beïnvloeden of groei niet op hun agenda hebben staan.

Zorg goed voor lichaam en mind

Voor iedereen, maar zeker voor jou, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. We zijn gewend om iedere dag onze tanden te poetsen, maar ons brein verwaarlozen we vaak. Geef je brein iedere dag een ‘poetsbeurt’ door te mediteren, een stukje te wandelen, of lekker rustig je groenten te snijden zonder afleiding en bewust te genieten van een heerlijke maaltijd.

Werk daarnaast op de uren dat je het meest productief bent. Het voordeel van ondernemen is dat je (in de meeste gevallen) je tijd zelf kunt indelen. Als je ’s morgens niets uit je vingers krijgt, waarom ga je dan achter die laptop zitten? Het zorgt alleen maar voor innerlijke frustratie, die je vervolgens uitstraalt naar je huis- of kantoorgenoten en je klanten. Kijk dus wat voor jou werkt en maak gebruik van deze kennis over jezelf om je activiteiten goed in te delen.

En natuurlijk de inkoppertjes: voldoende en regelmatige slaap, goede voeding en met name voldoende beweging zorgen écht voor betere prestaties!

Tot slot is het altijd belangrijk om naar jezelf te blijven luisteren. Je lichaam en je mind geven continu signalen door. Als je er naar leert luisteren kun je ontdekken of je op de goede weg bent. Een zere schouder betekent waarschijnlijk dat je teveel op je schouders neemt. Heb je hoofdpijn, geef je hoofd dan dagelijks een rustmoment.

Tot slot…

Voor ieder probleem is wel een oplossing. Wees creatief, oplossingsgericht en heb geduld met je voortgang. De meeste mensen overschatten wat ze in een dag kunnen doen, maar onderschatten wat ze in een jaar kunnen bereiken.

 

Door: Runa van den Broek

Zij gingen jou al voor