Maar hoe lang de onderzoekers ook zochten, het lukte niet om bewijs te vinden dat de samenstelling van het team ook maar enig verschil maakte!
Google doet veel onderzoek naar het verhogen van productiviteit en effectiviteit van teams. Zo ook in ‘Project Aristoteles’. ‘Project Aristoteles’ moest onderzoeken wat de ingrediënten zijn van het perfecte team. Het doel van het onderzoek was het opstellen van een formule die Google in alle teams kon doorvoeren.
De onderzoekers maakten een hypothese, de samenstelling van de teams zou de sleutel moeten zijn voor de meest productieve en effectieve teams. Logisch toch? Al jaren bedenken en onderzoeken organisatiepsychologen theorieën over de samenstelling van teams. Teams moeten bestaan uit verschillende teamrollen. De filosofie van Belbin is dat teams met veel diversiteit het beste presteren.
De positie van je teamleden en de samenstelling van je team lijken belangrijk. Net zoals bij voetbal, heb je verschillende posities in een team. Zodra je een goede keeper, verdedigers, middenvelders en een goede spits hebt, ontbreekt alleen nog een geschikte tactiek en een goede coach, zou je zeggen. Maar hoe lang de onderzoekers ook zochten, het lukte niet om bewijs te vinden dat de samenstelling van het team ook maar enig verschil maakte! Sterker nog, wie er in het team zat bleek helemaal niets uit te maken!
Alle teams met zeer hoge performance hadden één ding gemeen: ‘een gedeelde overtuiging van alle teamleden, dat het veilig was om interpersoonlijke risico’s te nemen’. Dit wordt ook wel psychologische veiligheid genoemd.
Daarnaast hadden teamleden een gedeelde verantwoordelijkheid voor het realiseren van resultaten en was er een duidelijkheid en structuur in het team. Teamleden waren overtuigd van het belang van hun werk en hadden de overtuiging dat hun werk echt een verschil maakt.
De belangrijkste conclusie die ik trek uit de bevindingen uit ‘Project Aristoteles’ is dat we ons moeten realiseren dat goed functionerende teams zowel taakgericht als mensgericht functioneren. Om doelen te behalen moet er aandacht zijn voor de teamleden, en om teamleden goed te laten functioneren moet er een duidelijke structuur, verwachting en doelstelling zijn. waardoor medewerkers zich kunnen identificeren met hun werk.
Het belang van psychologische veiligheid binnen teams wordt steeds duidelijker. ‘Project Aristoteles’ heeft bewezen dat dit niet alleen belangrijk is voor het team, maar ook nog eens de formule is voor een langdurige en hoge teamperformance!