De ondernemersreis van Smaakaron

Een gesprek met één van de inspirerende ondernemers achter Smaakaron, Gerben van Dijken.

 

Eens per maand lichten we een van onze klanten uit, en deze maand is dat Gerben van Dijken van Smaakaron, een paradijs voor macaronliefhebbers, gevestigd in Groningen. Het ondernemersverhaal van Gerben en zijn partner Alvaro begon in 2015 en is sindsdien een reis van passie, toewijding en succes.

 

Achtergrond en Begin

Alvaro, de partner van Gerben, is getraind aan de gerenommeerde patisserieopleiding Le Cordon Bleu in Londen. Samen besloten Alvaro en Gerben een bedrijf te starten in de verkoop van macarons. Het begon als een eenmanszaak, maar al snel groeide het uit tot iets veel groters. "Kansen in het leven moet je grijpen. Ondanks dat ik 0,0% ervaring heb als ondernemer, ging ik toch de uitdaging aan," aldus Gerben.

 

Dieptepunten: De uitdagingen van de coronatijd

Een van de meest uitdagende perioden voor Smaakaron was ongetwijfeld de COVID-19-pandemie. De onzekerheid en het vooruitzicht van omzetverlies hingen als donkere wolken boven hen. Maar Alvaro en Gerben lieten zich niet ontmoedigen. Ze zetten de webshop versneld op en namen hun bedrijfsvoering kritisch door om kosten te besparen. Gelukkig bleek de vraag naar hun macarons sterker dan verwacht, zelfs in tijden van crisis.

 

Successen: Veganistische macarons

Een van de grootste successen van Smaakaron is de introductie van hun veganistische macarons, waarbij het eiwit werd vervangen door aardappelproteïne. Na veel testen en aanpassingen bereikten ze het gewenste resultaat. Hun aanwezigheid op veganistische evenementen resulteerde in een aanzienlijke toename van landelijke webshopbestellingen voor deze bijzondere traktaties.

 

Keerpunten: Groei en uitbreiding

Het openen van hun winkel in 2019 was een cruciaal keerpunt in hun ondernemersreis. Een onverwachte kans deed zich voor toen een prachtige locatie beschikbaar kwam in de Oude Ebbingestraat in Groningen. Hoewel het een spannende stap was, besloten ze deze kans te grijpen. Het aannemen van extra personeel, waaronder een patissier en chocolatier in 2021, was ook een belangrijke stap om exclusieve bonbons te kunnen aanbieden, wat in 2023 werkelijkheid werd.

 

Het pand aan de Oude Ebbingestraat
Het pand aan de Oude Ebbingestraat

Passie: Het contact met de mensen

Wat Gerben het meest drijft binnen het bedrijf, is het menselijke contact. Hij geniet van de boeiende gesprekken met klanten in de winkel en is trots op zijn servicegerichtheid. Het opbouwen van sterke relaties met klanten, leveranciers en anderen is van onschatbare waarde voor hem.

 

Samenwerking met VuurKracht: Een nieuw perspectief

Via een kennis kwam Gerben in contact met VuurKracht. Na een kennismakingsgesprek werden ze geïnspireerd door de mogelijkheden die VuurKracht bood. "VuurKracht denkt in mogelijkheden waar je zelf nog niet eens bij stilgestaan hebt," aldus Gerben. Samen werken ze nu aan conceptontwikkeling, waaronder een shop-in-shopidee. Gerben geeft aan dat de ondersteuning van VuurKracht bij het verbeteren van de winkelpresentatie en het begrijpen van klantprofielen al vruchten heeft afgeworpen.

 

Een Boodschap voor Mede-Ondernemers

Gerben heeft een waardevolle boodschap voor andere ondernemers. Hij benadrukt het belang van dicht bij jezelf blijven en het accepteren van fouten als leermomenten. Hij realiseerde zich dat je niet alles zelf hoeft te weten en dat het verzamelen van de juiste mensen om je heen van onschatbare waarde is.

De reis van Smaakaron is er een van vastberadenheid, passie en het omarmen van uitdagingen. Het is een verhaal dat laat zien hoe een impulsief idee kan uitgroeien tot een succesvolle onderneming, met de juiste mensen en de juiste steun onderweg. Smaakaron is niet alleen een plek om heerlijke macarons te kopen, maar ook een bron van inspiratie voor iedereen die droomt van ondernemerschap.

 

Zij gingen jou al voor