Steunpakket voor ondernemers gaat stoppen,  wat nu?

Per 1 oktober stopt de overheid met veel steunpakketten voor ondernemers. Dit zal van grote invloed zijn voor veel ondernemers. Wat betekent dit en waarmee moet je rekening houden?

De regelingen die stoppen:

  • Tozo
  • Tonk
  • Togs
  • TVL
  • NOW
  • Belastinguitstel
  • BMKB
  • Go-C

Tozo en Besluit Bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)

Zoals genoemd is bekend gemaakt dat Tozo 5 gaat stoppen. Deze ondersteuning/inkomensregeling is bedoeld om ervoor te zorgen dat je inkomen minimaal tot bijstandsniveau wordt aangevuld en waarbij het mogelijk is om een krediet aan te vragen.  

Welk alternatief is er voor de TOZO-regeling?

Wanneer je om wat voor reden dan ook uit je onderneming geen inkomen kan genereren/krijgen, kun je gebruik maken van de Bbz. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Een belangrijke voorwaarde is dat je bedrijf levensvatbaar is, dit betekent dat het toekomstperspectief voldoende moet zijn om gebruik te maken van de Bbz-regeling. Deze regeling bestaat uit twee delen, waarop afzonderlijk van elkaar een beroep kan worden gedaan:

  1. Inkomensondersteuning op bijstandsniveau: hiermee kun jij jezelf en je gezin onderhouden en daardoor ervoor zorgen dat je zo min mogelijk inkomen uit het bedrijf hoeft te halen en hierdoor de rentabiliteit te vergroten en zo je bedrijf weer er boven op te helpen.
  2. Een Bbz-lening waarmee je schuldeisers, investeringen kan aflossen of werkkapitaal kan realiseren, zodat je bedrijf weer bestaansrecht heeft.

Voor beide regelingen staat de overheid garant, maar je betaalt voor de lening wel een hoge rente. Tot het einde van het jaar is besloten om de Bbz regeling te vereenvoudigen. Hierdoor is onder meer een vermogenstoets niet van toepassing. Wil je meer weten wat de mogelijkheden zijn, neem dan contact op met de gemeente waar je woont.

Belastinguitstel

Tot 30 september 2021 kun je nog belastinguitstel aanvragen, na 1 oktober 2021 gelden weer de reguliere aangifte- en betaaltermijnen. Uitstel is geen afstel, maar kan je op dit moment wel extra financiële ruimte geven die je nodig hebt.

Het toetsen van haalbaarheid of verschillende scenario’s laten doorrekenen, geeft je inzicht in jouw mogelijkheden als ondernemer. Daarnaast kun je ook kiezen om je positionering in de markt opnieuw vast te stellen, door scherp te kiezen en je propositie in de markt te hervinden. Dit maakt je weer uniek.

Wil jij je laten adviseren door ervaren bedrijfsadviseurs, neem dan contact op met VuurKracht. Het eerste gesprek is voor onze rekening en samen onderzoeken wij waar jouw mogelijkheden liggen, waarbij we ook de kansen op een subsidieregeling in kaart brengen.

 

 

Contact gegevens:

Telefoonnummer 050-5351548

ondernemer@vuurkracht.nl

 

 

Zij gingen jou al voor