“Ik ben gek op massief hout waar ik een beetje ‘hoofdpijn’ van krijg. Massief hout werkt altijd, het is loeizwaar, lomp en arbeidsintensief. Het is ideaal materiaal om iets unieks van te maken, een prachtige noten trap, een uniek barmeubel, een kunstzinnige salontafel of een snijplank.”

“Iedere idioot met een kettingzaag kan een tafeltje maken van een schijf hout. Maar om er echt iets moois van te maken, dat vraagt heel wat meer. Ik polijst het hout net zo lang alsof het voelt of het al decennialang door de zee is gladgeschuurd. Het toffe van het schuren en polijsten is dat je al die verkleuringen, lijnen en noesten prachtig ziet.”

“Toen ik in de Biotoop in Haren kwam te wonen en te werken, stonden er containers vol hout. Ik trok het er weer uit, ik zie overal wat in. Vooral hout waar schimmel op zit, slaap noemen ze dat. Prachtig is dat. Door de schimmel verschijnen er in bijvoorbeeld beukenhout prachtige zwarte lijnen of verkleuringen met een fantastisch paarse gloed; normaal gaat dat allemaal in de openhaard. Noesten, gezwellen, scheuren en spinthout worden door normale meubelmakers vermeden, maar ik ben juist gek op die fouten in het hout. Daar komt ook mijn bedrijfsnaam FOUTHOUT vandaan. Dit soort hout lijkt onbruikbaar, fout, maar het tegendeel is waar. Bovendien het bekt niet alleen lekker, maar mensen onthouden dit ook veel beter. Na een jaar weten ze echt niet meer dat ik Peter van Eijsden heet, maar wel dat ik een bedrijf heb met de naam FOUTHOUT. Ik houd wel van dingen die ‘schuren’. Daarom past deze naam ook zo goed.”

"Bij mijn nieuwe bedrijf wilde ik goed doordacht te werk gaan, daarom schreef ik een ondernemersplan."
Peter van Eijsden

“Ik ben een geboren ondernemer; als jong jochie waste ik vroeger al drie auto’s tegelijk en vele jaren later had ik met de moeder van mijn mooie kinderen een stomerij, een dikke bus, een Audi en een pand met een flinke huur. Toen het minder goed ging met het bedrijf, begon ik weer met klussen om het bedrijf draaiende te houden. Dat was noodzakelijk om de rekeningen en mijn personeel te kunnen betalen. Uiteindelijk is mijn bedrijf door diverse omstandigheden toch failliet gegaan.”

“Het faillissement was een enorme leerschool en bewustwording voor mij, ik begon te zien wat mijn aandeel in het succes en de mislukking was. Alles wat ik geleerd heb, heb ik meegenomen tijdens de voorbereiding van mijn nieuwe bedrijf FOUTHOUT. Ik wilde nu goed doordacht te werk gaan, daarom schreef ik een ondernemersplan. VuurKracht heeft mij geholpen om het plan goed in de steigers te zetten. Door dit plan en hun coaching heb ik mijn bedrijf tot in detail voorbereid. Soms, denk ik nu, shit, ik doe bepaalde dingen niet zoals ik heb opgeschreven. Zo’n plan is echt wel een richtlijn, een planningsdingetje. Als je het volgt, kun je er vanuit gaan dat het wel goed komt.”

“Door mijn faillissement heb ik heel goed geleerd dat je privé en zakelijk moet scheiden. Ik heb dus nu ook een zakelijk rekening en een eenvoudig boekhoudprogramma dat heel gebruikersvriendelijk is.  Ik heb veel tijd gestoken in het zoeken naar het juiste programma. Dat zou ik voor mijn faillissement nooit gedaan hebben.”

“Ik ben het gelukkigst als ik met massief hout werk. Dit hout ontwerpt zichzelf tot het uiteindelijke eindresultaat; ik hoef de natuur alleen maar een handje te helpen!”      

Nieuwsgierig geworden naar het werk van Peter van FOUTHOUT en wat hij kan doen met hout? Kijk dan op zijn site.

Zij gingen jou al voor